HOORN – Aan de Appelhaven 3, hebben archeologen van de gemeente Hoorn een wonderlijke vondst gedaan. Bij opgravingen zijn vier vloeren van woonhuizen tevoorschijn gekomen. De gestapelde vloeren dateren van de 17e tot de 14e eeuw. De uitkomsten van dit onderzoek zijn voor Hoorn nu al uniek te noemen. De komende dagen wordt er nog verder gegraven om te kijken of er eerdere resten van huizen te vinden zijn.
Ongeveer 700 jaar geleden lag het gebied tussen de Westfriese Omringdijk en de Italiaanse Zeedijk nog aan de Zuiderzee. De jonge stad Hoorn had ook havens nodig die tot aan de dijk kwamen en daar is de Appelhaven een voorbeeld van. Nadat de bewoners zich tegen de Zuiderzee hadden beschermd door zelf het land te verhogen, werd dat gebied ook bewoonbaar.
De eerste huizen werden gebouwd van hout en kenden vloeren van leem. In de opgravingen liggen delen van het houten huis met lemen vloer zo’n meter onder het straatoppervlak. Rond de 15e eeuw was het huis nog steeds van hout, maar bestond de vloer inmiddels uit rode plavuizen. In de Gouden Eeuw werd het terrein weer opgehoogd en daarop werd uiteraard weer een nieuw huis met nieuwe vloer gelegd. Deze laatste vloer ligt zeer dicht onder de oppervlakte.
Unieke vondst
Het gebeurt in Hoorn zelden dat dergelijke huisvloeren ’netjes opgestapeld’ in de bodem bewaard zijn gebleven. Meestal is door latere verbouwingen de opbouw verstoord. Door deze vondst is er ook een duidelijk idee van de kamerindelingen ontstaan. Van een voorhuis met een achterhuis in de 15e eeuw tot een huis met in het midden een gang en aan beide zijde kamers in de 17e eeuw.
Nieuwe vloer
In de komende dagen zal het achterterrein worden onderzocht. Maandag start Aannemersbedrijf West-Friesland, de opdrachtgever van de opgravingen, met de bouw van een woonhuis. Dan wordt er weer een nieuwe vloer gelegd.
Even gekeken bij de opgraving aan de Appelhaven van Archeologie Westfriesland. Mooie locatie voor een onderzoekje. pic.twitter.com/svTPKvmxxf
— Arwin Rood (@Kokkel) June 19, 2014
Ik kreeg nog even de kans van archeologe drs. Dieuwertje Duijn om een van de mooie vondsten te fotograferen. #insigne pic.twitter.com/c7q2OnRp90
— Arwin Rood (@Kokkel) June 19, 2014