REGIO – Ruim 4 op de 10 inwoners van Westfriesland zien woninginbraken als een groot probleem. Toch is slechts 16 procent bereid om zijn woning inbraakveiliger te maken en doen de meeste Westfriezen geen melding als zij iets verdachts zien. Dat blijkt uit een onderzoek van de Westfriese gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Opmeer en Stede Broec naar inbraakpreventie en de rol die inwoners zelf willen spelen bij het inbraakveiliger maken van hun woning en leefomgeving.
De Westfriese gemeenten en politie werken hard om het aantal woninginbraken te verminderen. Belangrijk daarbij is dat inwoners actief meehelpen om hun woning en leefomgeving inbraakveiliger te maken. Daarom hebben de gemeenten I&O Research gevraagd te peilen in hoeverre inwoners bereid zijn om dat ook te doen, en wat de eventuele drempels zijn. Daarnaast wilden de gemeenten graag weten via welke weg inwoners het liefste informatie over inbraakpreventie willen ontvangen. 1.795 inwoners van de regio deden mee aan het onderzoek.
Inbraakpreventie
Ruim 4 op de 10 inwoners zien inbraak als een probleem in de buurt. Toch heeft ongeveer een derde geen belangstelling voor het (verder) beveiligen van hun woning. Deze groep schat het risico van een inbraak lager in dan gemiddeld en denkt dat de woning al veilig is. De mensen die wel bereid zijn om te investeren in inbraakpreventie willen hieraan gemiddeld maximaal tussen de 100 en 200 euro uitgeven.
Informatiebehoefte
Meer dan de helft van de regiobewoners heeft (misschien) interesse in informatie en tips over inbraakpreventie. Opvallend is dat verreweg de grootste groep deze informatie het liefst per brief ontvangt. Ruim 30 procent van de geïnteresseerden voelt wel iets voor een Whatsapp-groep en een kwart zegt eventuele informatiebijeenkomsten over inbraakpreventie zeker te zullen bezoeken.
Verdachte situaties melden
Onderdeel van effectieve inbraakpreventie is dat buurtbewoners verdachte situaties signaleren en ook melden. Het merendeel van de Westfriezen die iets verdachts ziet doet daarvan geen melding. Meer dan de helft van de respondenten vindt het moeilijk om een verdachte situatie op waarde te schatten. Ruim een derde van hen zou zich ook schuldig voelen als een melding bij 112 loos alarm blijkt te zijn.
Vervolg
De enquête heeft een beeld gegeven van de risico-perceptie, houding tegenover inbraakpreventie, informatiebehoefte en vrijwillige inzet van de inwoners. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om nog beter te kunnen inspelen op de behoeftes en verwachtingen van de Westfriezen. Dit jaar zullen de gemeenten in samenwerking met de politie, regelmatig communiceren over inbraakpreventie.
‘Na een inbraak is het eigenlijk te laat, aldus burgemeester Onno van Veldhuizen van de gemeente Hoorn. ‘Het is maar afwachten of en wat politie en justitie dan nog kunnen doen. Afgezien van de verdere ellende. Het begint met elkaars spullen te beschermen en op te letten wat er in de buurt gebeurd. Dat was met alle sociale media en alle fototoestellen nog nooit zo eenvoudig. Een mooi voorbeeld zijn de Whatsapp groepen die mensen in de buurt starten om verdachte situaties met elkaar te delen.’