REGIO – Alle kinderboederijen in Nederland en dus in Westfriesland zijn tot en met woensdag 19 november 11.30 uur gesloten. Nadat op zondag 16 november is vastgesteld dat de vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater) zeer besmettelijk is voor vogels. Deze besmetting kan van dier op mens worden overgebracht. Uit voorzorg zijn daarom ook alle kinderboederijen verplicht gesloten.
Ophokken De Woid
Alle kippen, watervogels en ander pluimvee moeten opgehokt worden. Dit zal ook na woensdag nog zo zijn. Zo ook bij kinderboederij De Woid. “Vanochtend hebben wij alle pluimvee gevangen en in de verblijfhokken gezet,” aldus Sandra van den Brink van De Woid.
Bord
De bezoekers zien bij de ingang van de kinderboederij nu een bord staan. “Wegens vogelgriep elders in het land moeten wij de k.b. (Kinderboederij red.) gesloten houden. Bedankt voor uw begrip.” De tekst “elders” is onderstreept om duidelijk aan te geven dat het niet hier zijn oorsprong had.
Bezoekers
Deze maandagmiddag rond lunchtijd kwam net een gezin met een kind van 3 jaar aanlopen. In de hand een tas met wortels en wat oude broodjes voor de dieren. Zij staan stil bij het gesloten toegangshek en lezen het bord. “Zijn ze echt dicht. Maar die vogelgriep was toch heel ergens anders.” Leg dat maar uit aan het zoontje van 3 jaar die graag de dieren wil voederen.
Waarom kinderboerderijen?
Vogelgriep kan verspreid worden via andere vogels, stofdeeltjes en vogelpoep, maar ook mensen kunnen deze griep verspreiden. Mensen kunnen geen andere mensen besmetten, maar wel de kippen. Voor kinderboerderijen is het onmogelijk om ‘bij de poort’ te controleren waar alle bezoekers de afgelopen 72 uur zijn geweest en of ze misschien in contact zijn geweest met tamme of wilde vogels. Om elke vorm van besmetting uit te sluiten, moet elke boerderij daarom 72 uur op slot. Alleen medewerkers (of vrijwilligers) die de dieren komen verzorgen en zelf niet in contact zijn geweest met pluimvee de afgelopen 72 uur, mogen op de kinderboerderij komen. Dit is een preventieve maatregelen die altijd wordt genomen, zodra er een zeer besmettelijke dierziekte uitbreekt.
Leeg
Volgens medewerker Sandra van den Brink van de Woid was deze maatregel voor het laatst zo’n tien jaar geleden. Vanaf het fietspad naast het Keern geeft de kinderboerderij een treurig aanblik; er is geen dier te bekennen.
Voor de medewerkers bij de Woid betekent het ophokken extra werk. “De dieren zitten met meer bij elkaar en continue binnen en maken dus meer vuil. Hopelijk kunnen ze snel weer allemaal naar buiten.”