WESTFRIESLAND – Het aantal woninginbraken in Westfriesland is in 2014 sterk gedaald. In het afgelopen jaar werd er 16 procent minder ingebroken dan in 2013. De sterkste daling werd behaald in de gemeente Hoorn, waar het aantal woninginbraken met ruim 32 procent daalde. Dat liet burgemeester Onno van Veldhuizen van de gemeente Hoorn weten namens de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. Deze gemeenten behoren tot het werkgebied van politie basisteam Hoorn.
Woninginbraken
In 2013 vonden er nog 796 keer woninginbraken plaats in de regio. In 2014 daalde dit aantal met 16 procent naar 670. ‘Het resultaat van gezamenlijke inspanningen van politie, gemeenten, OM en vooral ook de inwoners zelf’ aldus burgemeester Onno van Veldhuizen van de gemeente Hoorn.
Veiligheidsambitie
In 2014 stelden de Westfriese gemeenten met de politie en het Openbaar Ministerie een gezamenlijke veiligheidsambitie vast voor de regio. Uit een veiligheidsscan van de regio bleek dat woninginbraken één van de belangrijkste veiligheidsthema’s was. Vooral op het gebied van preventie was volgens het onderzoek nog veel te bereiken. De gemeenten werkten samen met de politie aan een plan van aanpak en startten verschillende projecten op om inwoners bewust te maken van de risico’s en kansen.
Preventie
Zo stuurden de gemeenten brieven met tips over het voorkomen van inbraak rond in buurten waar werd ingebroken en organiseerden zij goedbezochte inbraakpreventieavonden, met tips van een ex-inbreker. Ook gingen er via het Buurtauto project preventieteams voor advies langs de deuren in wijken waar vaak wordt ingebroken, werden er clinics ‘Herken de verdachte situatie’ gegeven en startten de gemeenten een gezamenlijke campagne onder het motto ‘Ken je inbreker’. Daarnaast werd voor het eerst in Nederland op een middelbare school (Martinus College) voorlichting gegeven over inbraakpreventie gegeven door een ex-inbreker en de schoolagent.
“We bewegen de juiste kant op. Het gaat er nu om dat we deze daling vasthouden. Daar hebben we onze inwoners hard bij nodig. Zij maken het verschil. Inbraken zijn echt gelegenheidsmisdrijven. Te weinig verlichting buiten, ramen op een kier, matige sloten, het zijn allemaal veel voorkomende voorbeelden waar je zelf iets aan kunt doen. En steeds meer mensen doen dat gelukkig ook. Daarmee maak je echt aanzienlijk minder kans om slachtoffer te worden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat we samen blijven opletten op wat er in de buurt gebeurt. Ongeveer 90 procent van de aanhoudingen op heterdaad komt door een melding van een oplettende inwoner. Start samen een Whatsapp groep, meld verdachte situaties bij de politie, bel 112 en waarschuw elkaar ook. Na een inbraak is het te laat.”
– Burgemeester Van Veldhuizen
Strijd
Ook in 2015 gaan de Westfriese gemeenten samen met politie, OM en de inwoners door met de strijd tegen de woninginbraken. Hierbij staan burgerparticipatie en de gerichte analyse en aanpak ‘hotspots’, buurten waar meer jaren opvallend veel inbraken plaatsvinden, voorop.