HOORN – Dinsdag 1 december leverde woningcorporatie Intermaris de 500ste woning van het project Duurzaam wonen op. Inmiddels zijn 500 huurwoningen voorzien van vloer-, gevel- en dakisolatie. Bewoners mochten zelf beslissen of ze ook zonnepanelen wilden. In totaal plaatste Intermaris het afgelopen jaar 1.352 panelen bij 225 bewoners. De verhuurder richt zich met Duurzaam wonen op het verbeteren van de energieprestatie van bestaande huurwoningen in Hoorn, Purmerend en Monnickendam.
500ste woning
De projectleiders Marlijn Hemprig en Peter Spit plaatsen samen met bewoonster Kim Jansen het laatste zonnepaneel op het dak van haar woning aan Het Oude Ambacht in Hoorn. Ook de heer Slijkerman uit Zwaag hielp een handje mee. Hij vroeg in 2013 of Intermaris de huurwoningen in zijn buurt kon verduurzamen. Hij was hiermee initiatiefnemer van Duurzaam wonen.
Duurzaamheid staat op nummer één
Mevrouw Jansen koos voor acht zonnepanelen. “Bij ons staat duurzaamheid op nummer één. We zijn erg tevreden met de energiebesparende maatregelen. Ik merk nu al dat ik door de dakisolatie geen verwarming meer hoef aan te doen op de eerste verdieping. De uitvoering van de werkzaamheden was super geregeld. Problemen werden keurig opgelost en de aannemer hield goed rekening met ons als bewoners.” Over enkele dagen wordt de steiger voor het huis van mevrouw Jansen afgebroken. “Het is fijn dat alles klaar is, maar het was ook wel gezellig al die reuring in de straat. Ik ga ze straks nog missen!”
Traktatie
Drie aannemers werken op dit moment in Het Oude Ambacht en het Venenlaankwartier in Hoorn en in de Oranjewijk in Monnickendam aan Duurzaam wonen. De medewerkers van de aannemers Wit Wognum, ToekomstGroep en Bot Bouw kregen dinsdag van Intermaris een traktatie als dank voor hun bijdrage. Intermaris is trots op wat er in korte tijd is bereikt.
A-label
Om de betaalbaarheid van de woningen de komende 30 jaar te garanderen, brengt Intermaris energiebesparende maatregelen aan in haar woningen. De woningen hadden energielabel G tot C. Door het isoleren van de vloer, de gevel en het dak en het plaatsen van zonnepanelen gaan de woningen naar een A-label. Projectleider Marlijn Hemprig: “Het doel van Duurzaam wonen is dat huurders aangenamer wonen met lagere woonlasten door een besparing op de energierekening. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, vraagt Intermaris van de bewoners een huurverhoging. Dankzij de isolatie en zonnepanelen is de energierekening veel lager. Bij gemiddeld energieverbruik zijn de bewoners goedkoper uit.” De bewoners van de 500 woningen wekken samen per jaar
€ 74.406,- aan elektra op met hun zonnepanelen. Daarnaast wordt er in totaal zo’n € 143.000,- op gas bespaard per jaar.
Samen investeren
Intermaris streeft naar een gemiddeld energielabel B voor haar totale woningbezit in 2020. De betrokkenheid van de bewoners in de voorbereiding zorgt ervoor dat het project succesvol is. Marlijn Hemprig: “Bij alle woningen waar we aan de slag gaan, stemmen de bewoners in met de werkzaamheden én de bijbehorende huurverhoging. Zo investeren we samen met onze huurders in betaalbare woningen voor de toekomst”.
In 2016 hebben in totaal zo’n 1.000 woningen een opknapbeurt volgens het project Duurzaam wonen gehad. Intermaris is inmiddels gestart met het selecteren van de volgende 1.000 woningen.