2 januari 2016 – Column Sjaak Grosthuizen: Het wordt me het jaartje wel
Goh, 2016 alweer! Kijken in de toekomst, met de kennis van nu, dat is een hele kunst. In de media lees ik de teksten van columnisten die zich geroepen weten hun blik over de gebeurtenissen van het komende jaar te laten gaan en nu vrees ik dat ik dat ook moet doen. Een vol jaar heb ik de daden van onze lokale politici mogen becommentariëren en zelfs trachten te duiden. Van achteren kijk je een koe in de kont, zegt men. Welnu, het is kennelijk een gegeven dat men een koe wel in de bek mag kijken en dat zal ik dan ook doen.
“gelieve dan niet direct te zoeken naar een lek!”
We krijgen een nieuwe burgemeester en een nieuwe wethouder. Dat weet iedereen al, maar hoe en wat? Vertrouwenscommissies rond burgemeestersbenoemingen zijn gebonden aan een strenge geheimhoudingsplicht. Mocht wat ik voorspel uitkomen, gelieve dan niet direct te zoeken naar een lek!
Er hebben zich diverse kandidaten gemeld en daarbij zitten bekwame en zeer bekwame lieden. De waarnemend burgemeester mag niet meedoen en daar is helaas moeilijk een mouw aan te passen. De profielschets blijkt een uitstekend middel te zijn om minder gewenste bekwame mensen uit te sluiten en de gewenste kandidaten blijken er met enige discussie allemaal wel in te passen. De vraag is van welke partij de man of vrouw dient te zijn. De PvdA is niet meer vanzelfsprekend. Nu in Hoorn nog wel de grootste partij, maar landelijk gezien is er te weinig draagvlak meer voor.
Het VVD-voorstel dat iemand van PVV-huize niet bij voorbaat dient te worden weggestreept haalde het niet in de commissie. De VVD vindt dat het hoog tijd wordt eens iemand met hun eigen gezonde kijk op besturen aan te stellen en de suggestie om een D66-kandidaat op één te zetten wordt door meerdere commissieleden niet meer logisch gevonden, want we hebben er in de afgelopen twaalf jaar al eentje gehad. Vanuit het CDA dan? Men zal aanvoeren dat het al moeilijk genoeg was een goede kandidaat te vinden om Michiel Pijl te vervangen als wethouder. GroenLinks? SP? Men voelt weinig voor experimenteren.
Hoorn heeft behoefte aan stabiliteit. Zeker nu wethouder Samir Bashara ten tweede male een storm van kritiek over zich vanuit de gehele zich onderling bijna krampachtig solidair houdende oppositie ternauwernood zal overleven. Men besluit om een dobbelsteen af te plakken met twee keer de namen van drie overgebleven kandidaten en elk commissielid mag één keer gooien. De naam die het vaakst boven komt te liggen zal de ideale burgemeesterskandidaat zijn, die volgens de commissievoorzitter unaniem is gekozen. Bij de VVD wordt dan een champagnefles ontkurkt, De andere partijen proosten mee, omdat het niet Loek Hermans is.
Komen er nog meer afsplitsingen?
Hoeveel partijen zal de Hoornse raad in 2016 tellen? Komen er nog meer afsplitsingen? Neen. De meeste fracties houden zich rustig en daar leeft het besef dat grote meningsverschillen met zorgzaam begrip worden uitgesproken binnen de fracties. Potentiële heethoofden worden zoet gehouden met beloften dat zij zich in de verkiezingstijd over twee jaar volop mogen profileren. De grootste querulanten en eigengereide Hoornse politici hebben zichzelf in de voorgaande jaren al weg laten sturen of zijn een eigen fractie begonnen. Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer zal tot zijn genoegen mogen vaststellen dat de mensen waarmee hij zich nu omringt hem blijven zien als de meest ervaren Hoornse politicus. Bij Jong en oud voor oud voor Hoorn komt er geen schisma tussen jong en oud.
Door alle politici zal hartstochtelijk worden beweerd dat het absoluut noodzakelijk is het havengebied zo spoedig mogelijk op te waarderen tot een gewilde pleisterplaats voor buitengaatse gasten, met behoud van de historische aangezichten, de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid, zonder dat de cost de baet te ver vooruit gaat. Dit vergt zoveel grondig onderzoek en aanpak, dat men er dit jaar nauwelijks aan toe zal komen de eerste stappen te zetten. De oppositiepartijen zullen daartoe de onzinnige plannen van het college op dit gebied zoveel mogelijk ophouden en zich tegelijkertijd beklagen over het feit dat het allemaal zo lang moet duren.
Of er nog meer tijdelijke of definitieve mutaties komen in het Hoornse college? Wie zal het zeggen? Er zouden zich dan buitenkansjes moeten voordoen voor de zittende leden of men moet om minder leuke redenen het bijltje erbij neer willen gooien. Zolang de oppositie in het totaal één stem kleiner is in de raad, zou er niets aan de hand kunnen zijn, tenzij een collegepartij boos de handdoek in de ring gaat gooien omdat de collegesolidariteit te veel deuken oploopt. Over de grootste hobbels zijn de hand-in-handsprongetjes wel genomen, maar struikelen over een graspol is niet uit te sluiten. Ik wil me dit jaar graag laten verrassen, zodat ook deze column ook ooit spannend zal worden. Een goed 2016.