HOORN – Het monumentale pand op de Roode Steen 15 is de afgelopen zeven maanden grondig gerestaureerd. Op vrijdag 19 februari werd de restauratie officieel voltooid.
Er is grootschalig onderhoud verricht aan de daken, buitengevels, balklagen, kozijnen, goten en het schilderwerk. Daarnaast is de fundering van het pand aangepakt, want het pand was aan de rechterzijde flink verzakt. Het pand bestond oorspronkelijk uit twee woningen. Tussen 1784 en 1787 is de rechterwoning verhoogd naar de huidige hoogte en werden de twee woningen samengevoegd. Destijds is de verhoging op de bestaande fundering opgemetseld die daarvoor te licht was. Dit bleek de oorzaak van de verzakking.
Het pand heeft nu een stabiele fundering gekregen. Ook is het pand weer in de originele kleuren geverfd. Het Enkhuizer Aannemersbedrijf en TPAHG architecten voerden de restauratie uit onder directie van de gemeente Hoorn. De kosten bedroegen in totaal zo’n 450.000 euro en zijn betaald door de provincie Noord-Holland en de gemeente Hoorn.
Verborgen schatten
Tijdens de restauratie is aan de achterkant van het pand een grote waterkelder ontdekt. Deze is hersteld en voorzien van een gemetselde put. Medewerkers van bureau Erfgoed vonden op de zolder zes originele vensterluiken. In de 19de eeuw en begin 20ste eeuw werden deze zogenaamde persiennes gebruikt als zonwering. De gevonden vensterluiken zijn gerestaureerd, en er zijn er twaalf op maat bijgemaakt. Deze sieren weer de voorgevel van het pand. Door het aanbrengen van de originele verfkleuren en herplaatsen van de vensterluiken heeft het pand weer haar monumentale uitstraling terug.
Historie pand
Tijdens de presentatie werd bekend dat uit houtonderzoek bleek de dat orginele houten balken afkomstig waren van bomen die groeiden in 1581. Aan de voorzijde is het nauwelijks te zien, maar oorspronkelijk zijn het twee panden. Dit is aan de achterzijde beter zichtbaar. Zie foto achterzijde. Het donker gele gedeelte is later aangebouwd.
Roode Steen 15 was het geboortehuis van Willem Christiaan Jan de Vicq die vanaf 1862 tot 1875 het burgemeesterschap van Hoorn bekleedde. Na zijn dood bleef zijn weduwe in het huis wonen. Mevrouw Henrica Maria de Vicq-Carbasius overleed op 14 maart 1906 en liet het woonhuis met inboedel, erf en tuin na aan de gemeente Hoorn. Tot 1942 heeft de woning als ambtswoning dienst gedaan voor in totaal vier burgemeesters (1906; H.W. de Joncheere, 1913; A.A. de Joongh, 1928; Mr. G.J. Bisschop, 1933; H.C. Leemhorst). Burgemeester Leemhorst werd op 14 augustus 1942 ontslagen door de bezettende macht en daarmee kwam er definitief een einde aan de bestemming van het pand Roode Steen 15 als burgemeesterswoning. De gemeente verhuurt het pand momenteel aan het Lectorium Rosicrucianum, de Rozenkruisers.
Tekst: gemeente hoorn