KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN VOOR 10 INWONERS VAN ENKHUIZEN
ENKHUIZEN – Dinsdag 26 april reikte burgemeester Baas van Enkhuizen in de Westerkerk aan de Westerstraat 138 te Enkhuizen koninklijke onderscheidingen uit aan tien inwoners van Enkhuizen. Negen personen worden gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau en één inwoner als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
http://www.facebook.com/PlanZuid/photos/a.253711371444600.1073741830.253692541446483/630186273797106
Ridder in de orde van Oranje Nassau
De heer Van Dijk is een voorbeeld van iemand die zich naast zijn dagelijkse werk inzet voor tal van organisaties. Ik noem de SPG-NH, een organisatie die bestaat uit bedrijven die werkzaam zijn in de sector Grond-, Water- en Wegenbouw, de VESIN, een landelijke vereniging van samenwerkingsverbanden en opleidingsbedrijven in de Infrasector, diverse bestuursfuncties bij o.a. de Stichting Het Liefdadig Gesticht van Johanna Margarehta de Vries, Sport Beweegt, Burgemeester de Wildeschool (een school die kinderen met SH/ESM problematiek optimaal tot ontwikkeling brengt). De heer Van Dijk heeft zelf kinderen met dergelijke problematiek. Zijn activiteiten binnen de kerkgemeenschap zoals ouderling-kerkvoogd en kerkrentmeester. Daarnaast was hij voorzitter van de bouwcommissie ten tijde van de voorbereiding en uitvoering van de verbouwing van de Noordkapel in de Zuiderkerk te Enkhuizen. activiteiten voor de kerkenraad en tenslotte zijn jarenlange betrokkenheid bij de Christelijke Korfbalverening DTS
1977 – 1989 – hoofduitvoerder
1989 – 2008 – projectdirecteur
2008 – heden – projectmanager bij Heijmans
1998 – 2008 – bestuurslid en voorzitter SPG Noord-Holland
1999 – 2004 – bestuurslid VESIN
1996 – heden – bestuurslid Stichting het Liefdadig gesticht van Johanna Margaretha de Vries
2011 – heden – initiatiefnemer sportaccommodaties Enkhuizen – Sport Beweegt
2012 – 2013 – voorzitter bouwcommissie Zuiderkerk
2000 – 2014 – diverse functies binnen de Protestantse Gemeente Enkhuizen
1978 – heden – bestuurslid DTS
1976 – 1984 – penningmeeser van de diaconie van de Hervormde Gemeente te Enkhuizen
10 Koninklijke onderscheidingen in Enkhuizen. pic.twitter.com/PRuJp8tjwM
— Robert Reus (@RobertMReus) April 26, 2016
Lid in de orde van Oranje Nassau
SIMON PIETER BEERS
De heer Simon Beers is in totaal ruim 29 jaar in dienst geweest van de vrijwillige brandweer.
De officiële indiensttreding is 1 juli 1972. Daarvoor was hij al ruim een half jaar verbonden aan de vrijwillige brandweer. In die tijd was een proeftijd gewoon en moest het diploma brandwacht 2e klasse behaald worden (15 november 1972). Daarna kreeg men een vaste aanstelling.
Eigenlijk is het dienstverband bij de vrijwillige brandweer dan ruim 31 jaar. De brandweer kostte hem naar schatting 300 uren op jaarbasis. Tot begin 2009 had de brandweer Enkhuizen een afwijkende vergoedingsregeling en werden alleen uitrukuren vergoed en geen oefen- en vergaderuren. Voor zijn inzet heeft de heer Beers nimmer een onderscheiding mogen ontvangen.
Tijdens zijn loopbaan bij de brandweer Enkhuizen heeft de heer Beers de volgende diploma’s behaald: in juli 1972 aspirant brandwacht, november 1972 brandwacht 2e klas, juni 1973 brandwacht 1e klas en in november 1977 hoofdbrandwacht. Sinds 2005 is de heer Beers werkzaam als vrijwilliger bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In het museum laat hij als acteur/rolspeler de bezoekers kennis maken met het leven zoals dat in de dorpen rondom de voormalige Zuiderzee was. Daarnaast verzorgt hij visserijdemonstraties in de Markerhaven in het museum en heeft hij zitting in de vrijwilligersraad. Naast het Zuiderzeemuseum is de heer Beers ook zeer actief geweest binnen de Hervormde Gemeente Enkhuizen en voor de Christelijke Jongerenvereniging YMCA. Deze beide activiteiten heeft hij tot eind 80-er jaren gedaan.
Sinds 2005 is de heer Beers samen met zijn echtgenote actief bij het natuurvriendenhuis Het Hunehuis in Darp in Drente. Hier is hij huiswacht en heeft hij ook het aanmeldsecretariaat voor ruim 3 jaren geregeld. De huiswacht is gedurende een hele week verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het huis, en dat gedurende 24 uur per dag. Naast de huiswacht en het aanmeldsecretariaat heeft de heer Beers een maal meegedaan aan een sociale groepsvakantie voor vluchtelingen.
ROBBERT KAREL ALBERTUS BOON
Er kan op de heer Boon altijd een beroep worden gedaan en dat wordt dan ook met een grote regelmaat gedaan. Zijn kennis en relatienetwerk zorgen er keer op keer weer voor dat geld bijeen wordt gebracht voor o.a. de restauratie van de orgelkas in de Westerkerk, evenementen zoals Opstand ende Bevrijdingh een gezonde financiële basis hebben en afgelopen jaar de actie DraagBij.
Voor de feestelijkheden rond Enkhuizen 650 jaar in 2006 was de heer Boon bestuurslid van de Stichting Enkhuizen 650 jaar en daaruit voortvloeiend de Stichting Themaweken Enkhuizen.
Na 2006 werden de meest geslaagde onderdelen van de viering van Enkhuizen 650 jaar ondergebracht in de Stichting Themaweken Enkhuizen. Deze stichting organiseert, onder voorzitterschap van de heer Boon, jaarlijks een zestal themazondagen.
Een bijzondere bijdrage van de heer Boon is toe te rekenen aan zijn ambassadeurschap aan de DraagBij actie. Zo heeft hij een grote rol gespeeld in het bijeenbrengen van ondernemers om de actie te steunen en heeft hij tevens een groot deel van de organisatie van een benefietgala in de Westerkerk voor zijn rekening genomen. Alles om geld bijeen te brengen voor de aanschaf van een röntgenapparaat in het nieuwe gezondheidscentrum in Enkhuizen. Inmiddels is het apparaat in gebruik en kunnen inwoners van Enkhuizen maar ook uit de omliggende gemeenten gebruik maken van dit apparaat.
MEVROUW YVONNE SCHENK-GROENEWOUD
Mevrouw Schenk-Groenewoud is iemand die gedurende een lange periode zich belangeloos heeft ingezet voor diverse instellingen en verenigingen in Enkhuizen. Zo heeft zij zich voor de Korfbalvereniging DTS gedurende 43 jaren ingezet in diverse functies. Van speler in het 1e team, bestuursfuncties voor de jeugdafdeling, organiseren van korfbalclinics op scholen, organiseren van schoolkorfbaltoernooien, trainer/coach van het 1e team van DTS en promotie van de korfbalsport. Een lange lijst van activiteiten waar mevrouw Schenk-Groenewoud zich voor heeft ingezet treft u bijgaand aan. Daarnaast heeft zij ruim 30 jaar gecollecteerd voor de Jantje Beton Collecte in Enkhuizen, daarmee heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het speelplezier voor kinderen uit Enkhuizen maar ook in Nederland.
Vanaf 2008 tot en met 2011 heeft mevrouw Schenk-Groenewoud 1 dagdeel per week de medewerkers ondersteund in de mediatheek van de Regionale Scholen Gemeenschap (RSG). De werkzaamheden bestonden uit het plastificeren, uitlenen, innemen en opruimen van uitleenmateriaal. Een uitgebreide beschrijving van het vrijwilligerswerk treft u in de bijlage aan. Haar beide dochters hebben van 1999 tot 2008 op de openbare basisschool De Tweemaster gezeten. In die jaren heeft mevrouw Schenk-Groenewoud zich ingezet voor deze school met diverse activiteiten zoals het jaarlijks organiseren van een korfbalclinic, coördineren van het werken met techniektorens, begeleiden van schoolreizen en schoolkampen, helpen met sportactiviteiten en het varen met de schuit bij diverse activiteiten van school. Daarnaast heeft mevrouw Schenk-Groenewoud een baan als ziekenverzorgende. Al deze activiteiten worden door mevrouw Schenk-Groenewoud als vanzelfsprekend beschouwd.
MEVROUW ARIAANTJE VAN DOORNIK-DE HEIJ
Mevrouw van Doornik-de Heij is iemand die gedurende een lange periode zich belangeloos heeft ingezet voor de Stichting Natuur- en Milieu-educatiefcentrum De Witte Schuur, Bouwend Nederland afd. West-Friesland, Toonkunstkoor en haar bijdrage voor en tijdens het Zuider Havendijk Concert worden door mevrouw van Doornik-de Heij als vanzelfsprekend beschouwd. Een lange lijst van werkzaamheden van De Witte Schuur en Bouwend Nederland geven aan dat zij van grote waarde is geweest voor deze beide organisaties. Al deze activiteiten doet zij naast haar zorg voor haar kleinzoon die sinds het overlijden van haar dochter bij haar woont. Dit jaar hoopt mevrouw Van Doornik-de Heij 70 jaar te worden en heeft zij aangegeven het nu tijd te vinden om te stoppen met haar activiteiten.
MEVROUW ANNIE CATHARINA SWIER-HOOGSCHAGEN
Mevrouw Swier-Hoogschagen is iemand die zich inzet voor anderen. In haar jeugd begon dat al met de zorg van haar jongere broertjes en zusjes omdat haar moeder een zwakke gezondheid had en haar vader werkte en daarnaast studeerde. Later is zij zeer actief geworden binnen de Hervormde Kerk en het zendingswerk waarvoor zij destijds ook nog een aantal weken in Bali is geweest. Daarnaast heeft zij catechese opgezet voor jongeren voor de Gereformeerde en Hervormde Kerk.
Naast haar activiteiten voor de kerk en de zendingscommissie is mevrouw Swier-Hoogschagen vanaf 2006 werkzaam als geestelijk verzorger bij Omring locatie Nicolaas. Zij gaat voor in de zondagvieringen en heeft aandacht en belangstelling voor de bewoners hoog in het vaandel staan. Zij organiseert o.a. een kleine viering voor bewoners die niet meer in staat zijn of minder tot hun recht komen in een grote viering op zondag. Daarnaast brengt zij regelmatig een bezoek aan bewoners waarbij een vraag ligt voor aandacht op kerkelijk, religieus vlak. Door een grote mate van betrokkenheid naar de bewoners, mede vrijwilligers en collega’s en de vele uren die mevrouw Swier-Hoogschagen met veel liefde schenkt aan deze mensen is een koninklijke blijk van waardering zeker op zijn plaats.
DE HEER JOHANNES JACOBUS MARIA DE NIJS
De heer De Nijs is een voorbeeld van iemand die zich inzet voor diverse organisaties en instellingen. Zo is hij al 37 jaar actief bij de parochie St. Franciscus Xaverius waar hij diverse taken heeft zoals ondersteuning van hulpbehoevenden binnen maar ook buiten de parochie, zitting in de restauratiecommissie van het kerkgebouw en zitting in het parochiebestuur. Daarnaast regelt de heer De Nijs diverse kleinere activiteiten voor deze parochie. De heer De Nijs heeft ca. 10 jaar diverse activiteiten uitgevoerd voor het Saet & Cruyt Museum in Andijk, van rondleidingen tot het uitzoeken van aanbiedingen voor de collectie van het museum.
De geschiedenis van de Bietendag is een bijzonder verhaal. Dat gaat terug tot 1959 en vanaf 1982, de oprichting van de Bietendag, is de heer De Nijs en zijn echtgenote nauw betrokken bij het evenement. Al 32 jaar werken zij een dag mee bij een agrarisch bedrijf. De jaarlijkse opbrengst, ca. 12.000/13.000 euro, komt geheel ten goede aan projecten in Chili. Dit jaar vindt de Bietendag plaats op zaterdag 26 september a.s.. Voor een uitgebreide beschrijving van deze bijzondere dag verwijs ik u graag naar de bijlage. Naast al deze vrijwilligersactiviteiten heeft de heer De Nijs ruim 40 jaren gewerkt als veredelaar en een grote bijdrage geleverd aan de tuinzaadindustrie door het ontwikkelen van toprassen in Brassica en Doperwten. Deze toprassen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de binnenlandse consumptie en export.
DE HEER GERLAG JAN VIS
De heer Vis heeft zich gedurende 38 jaar ingezet voor de Enkhuizer Harddraverijvereniging. Na twee jaar lid te zijn geweest van de financiële commissie werd hij in 1977 benoemd tot secretaris en in 1993 als gevolg van het overlijden van de toenmalige voorzitter benoemd tot voorzitter. In deze beide functies heeft de heer Vis veel werk verzet, te noemen zijn de contacten met de gemeente, collega-verenigingen, werven van sponsoren en uiteraard op bekwame wijze leiding aan de vereniging.
Op de jaarlijkse harddraverij dag treedt hij op als coördinator. Daarnaast is de heer Vis sinds 2000 bestuurslid bij de Bond van Harddraverijverenigingen en – stichtingen in Nederland. Deze bond vertegenwoordigt de belangen van ca. 30 verenigingen in het land. De heer Vis vertegenwoordigt West-Friesland. Sinds 2006 is hij penningmeester van deze bond. Voorts is de heer Vis mede-initiatiefnemer voor de oprichting van het gemeenschapshuis De Nieuwe Doelen. Van 1969 tot 1981 was hij secretaris en van 1989 tot 2003 als voorzitter van de Stichting Gemeenschapshuis Enkhuizen. Een belangrijk deel van zijn werkzaamheden als voorzitter bestond uit het harmoniseren van de vaak uiteenlopende belangen van de verschillende vertegenwoordigers van de verenigingen in het bestuur en het bevorderen van de eenheid.
Naast deze activiteiten is de heer Vis sinds 2004 vrijwilliger bij het Zuiderzeemuseum. Daar vervult hij gedurende de zomeropenstelling twee rollen, t.w. gastheer in het huis van de familie Vis, Zaandijk geheten of bankier in Boerderij Baart. In die rollen vertelt hij het publiek over het leven in de jaren 20. In verband met zijn leeftijd zal de heer Vis in 2015 zijn functies bij de Enkhuizer Harddraverijvereniging en bij de Bond Harddraverijverenigingen en -stichtingen neerleggen.
MEVROUW MARIA ELISABETH VAN BIJNEN-WOESTENBURG
Mevrouw Van Bijnen-Woestenburg is iemand die haar leven in het teken van muziek zet. Zo is zij sinds 2002 spelend lid van het KSM begonnen op de dwarsfluit maar wegens het vertrek van de toenmalige hobospeler heeft zij, om de instrumentale bezetting optimaal te houden, de overstap naar hobo gemaakt. Een instrument dat opperste concentratie vraagt om het te beheersen. Toen de toenmalige dirigent van de Musicstars, het opleidingsorkest van het KSM, stopte is mevrouw Van Bijnen-Woestenburg gevraagd deze taak op zich te nemen. Met de juiste ’toon’ in het orkest en door goed contact met de jeugdleden bereikt zij een optimaal resultaat zoals een uitverkocht Musicstars concert in de Nieuwe Doelen. Door haar dirigeerervaring met de Musicstars dirigeert mevrouw Van Bijnen-Woestenburg nu ook het groot orkest en de Musicstars samen bij o.a. de intocht van Sint Nicolaas en bij de 4 mei herdenking.
Doordat zij zowel kinderkoor Sunshine als de Musicstars dirigeert is een waardevolle samenwerking ontstaan voor beide verenigingen en wordt er wederzijds gebruik gemaakt van elkaars krachten zang en instrumentale begeleiding. Sinds 1993 is mevrouw Van Bijnen-Woestenburg verbonden aan het kinderkoor Sunshine. Haar eerste uitdaging met dit koor was zingen in EuroDisney in Parijs. Ze kreeg het voor elkaar om en de benodigde sponsorgelden bij elkaar te halen en toestemming te krijgen om een optreden te verzorgen in Parijs. Na deze unieke gebeurtenis volgden nog vele uitdagingen zoals kerstmusicals, musical Pudding Tarzan, optredens in diverse pretparken, optredens bij het jazzfestival Enkhuizen en daaruit voortkomend ook een optreden bij het jazzfestival in Domburg, optredens voor goede doelen zoals bijv. voor Clini Clowns.
Maandelijks worden in de kerk gezinsvieringen muzikaal ondersteund en wordt er gezongen bij feestelijke vieringen als 1e communie, doopvieringen, huwelijksvieringen en zelfs een keer bij de begrafenis van een kind. Niets gaat het koor en mevrouw Van Bijnen-Woestenburg uit de weg. Een ander voorbeeld van haar inzet zijn de drie grote optredens in de Nieuwe Doelen: Feest, Musical Droom en Sing Dancy Fly. Voor dit laatste optreden werd geld ingezameld voor het kindertehuis Bahay Aurora op de Filippijnen.
Afgelopen jaar is the Passion door het kinderkoor uitgevoerd en ook voor komend jaar staat dit weer op het programma. Daarnaast zijn er inmiddels ook drie CD’s opgenomen door het kinderkoor: Let the Sunshine, Sunshine goed Oriental en We make the Sunshine. Naast de KSM en kinderkoor Sunshine dirigeert mevrouw Van Bijnen-Woestenburg ook het R.K. Jongerenkoor Reaching Hand. Ook met dit koor heeft zij een aantal mooie projecten gedaan: A journey through time and space, Reaching Hand goes rock en Epic Fantasies. De afgelopen jaren heeft Reaching Händ meegedaan met het korenfestival in Medemblik en is daar ook regelmatig in de prijzen gevallen. Naast al deze activiteiten geeft mevrouw Van Bijnen-Woestenburg muziekles aan kinderen met een verstandelijke beperking. Door haar eindeloze geduld en begrip bereikt zij bijzondere resultaten bij deze kinderen.
MEVROUW ALIDA WILHELMINA DIVERA ZIJLSTRA
Sinds 1988 is mevrouw Zijlstra actief binnen de H. Franciscus Xaverius Parcohie. Vanaf 1988 heeft zij zich beschikbaar gesteld voor alle financiële activiteiten die nodig waren om het kerkgebouw en in eerste instantie de kerktoren te restaureren en te onderhouden. Deze restauratie is mede dankzij haar succesvol afgerond. Daarnaast heeft zij vele vrijwilligersactiviteiten opgepakt binnen de H. Franciscus Xaverius Parochie zoals uit bijgaand schrijven mag blijken. Naast al deze activiteiten zet mevrouw Zijlstra zich in voor KMTP Groei & Bloei afd. Enkhuizen en omstreken, de Belmobiel, het Nationaal Museum Saet & Cruyt die mede door de betrokkenheid bij de registratie van de complete museumcollectie van mevrouw Zijlstra het predikaat ‘Geregistreerd Museum’ heeft verworven.