HOORN – De gemeente Hoorn bestrijdt het onkruid in de stad op een duurzame manier. “Dat gebeurt met onkruidbranders, waarbij de plantjes als het ware gekookt worden,” meldt de gemeente. “Daarmee komen er geen bestrijdingsmiddelen in het milieu terecht.” De gemeente Hoorn gebruikt de onkruidbranders dit jaar als proef.
Proef
De gemeente Hoorn heeft drie rijdende onkruidbranders gehuurd om het onkruid op straat te bestrijden. Het zijn combinaties van een klein trekkertje, met een brander aan de voorzijde. De brander werkt op LPG. Deze combinaties rijden over de bestrating om het onkruid te verhitten. Het gebruik van deze onkruidbranders in Hoorn is allereerst een proef. Dit jaar wordt bekeken of drie machines genoeg zijn om de straten voldoende onkruidvrij te houden. Ze zijn de gehele zomerperiode actief, tot eind oktober.
Koken
Onkruidbranders verhitten het onkruid zonder het te verbranden. Er blijft dus geen zwart geblakerd onkruid achter, maar licht gekookte plantjes. Al na een paar dagen is goed te zien dat het onkruid afsterft. Licht koken van het onkruid kost minder energie en het is ook effectiever. De hergroei van onkruid gaat namelijk minder snel.
Voorkomen van schade
“De machines blijven op enige afstand van gevels, auto’s, heggen en andere obstakels. Dat gebeurt om te voorkomen dat de warmte van de machine schade veroorzaakt. Het kan daardoor zijn dat er op die plekken nog iets meer onkruid achterblijft. De machines rijden stapvoets en zijn niet gevaarlijk voor wandelaars. Het is alleen niet verstandig de branders aan te raken,” aldus de gemeente in haar bericht.
Ook verbod biologischemiddelen
Sinds 15 maart 2016 is het in Nederland verboden om bestrijdingsmiddelen te gebruiken op openbare bestrating. Vorig jaar besloot de gemeente Hoorn al om alleen nog met biologische bestrijdingsmiddelen te spuiten. Sinds dit jaar is het landelijk verboden om onkruid op straat te spuiten, ook met biologische middelen.