ENKHUIZEN – “Na 5 jaar inzet voor hulpverleners is de stichting helaas genoodzaakt uitstel van betaling aan te vragen door uitblijven van toegezegde steun en financiering van de overheid,” is de openingszin van de mededeling van de stichting op de eigen website. Het Award gala ‘Hulpverlener van het jaar’ welke vrijdag zou plaatsvinden is hiermee geannuleerd. “Alle andere activiteiten zijn per direct tijdelijk gestopt of beëindigd.”
‘Handen af van onze hulpverleners’
De Stichting Hulp voor Hulpverleners heeft zich 5 jaar lang ingezet voor alle hulpverleners en heeft landelijke bekendheid gekregen met de SIRE campagne ‘Handen af van onze hulpverleners’. De stichting maakt zich sterk voor hulpverleners, omdat zij altijd en onvoorwaardelijk klaarstaan voor de vrede, zorg en veiligheid van onze maatschappij. Hierbij werd geen onderscheid gemaakt tussen hulpverleners van de meest bekende hulpdiensten, zoals brandweer, politie of ambulance, en anderen die (nood)hulp verrichten of hebben verricht. Tevens was het een effectief vangnet voor hulpverleners die in de knel zaten of extra steun nodig hadden.
Geldstromen
Problemen zijn ontstaan door het uitblijven van geld. “Vanaf het moment van oprichting zijn ontzettend veel gesprekken gevoerd met het ministerie van Veiligheid & Justitie. Ook is er meerdere keren een politieke lobby gevoerd voor steun en ondersteuning van dit initiatief. Het is een heel zuur besluit”, zegt een zwaar teleurgestelde Jan Franx, voorzitter van de stichting. “We hebben de afgelopen jaren behoorlijk moeten touwtrekken en strijden om enige geldstromen los te krijgen vanuit de overheid, terwijl de overheid toch een behoorlijke werkgeversverantwoordelijkheid heeft naar veel hulpverleners. Met name de burgerhulpverleners vallen met grote regelmaat in een grijs gebied en konden dus tot voor kort rekenen op onze steun. In december 2014 was er zelfs een motie vanuit de kamer aan het kabinet om ons te steunen, maar tevergeefs.”
“Het ministerie van Veiligheid & Justitie had schriftelijk toegezegd om bepaalde activiteiten van de Stichting te subsidiëren. Door het uitblijven van het daadwerkelijk betalen van deze subsidie, ontstonden er voor het bestuur onacceptabele financiële risico’s. Noodgedwongen wordt dus nu uitstel van betaling aangevraagd,” is de verklaring om nu uitstel van betaling aan te vragen.
‘Slecht gevoel om dit nu te moeten doen’
Ondertussen zijn de gesprekken tussen de stichting en het ministerie volgens het bericht weer opgepakt en beide partijen hebben er alle hoop in dat het goed gaat komen. “Jarenlang hebben wij vele hulpverleners in de knel geholpen en weer een beetje toekomstperspectief gegeven. Hiervoor hebben wij aan de hulpverleners zelf of de werkgevers nooit kosten in rekening gebracht. De complete stichting draaide met vrijwilligers en onbezoldigd bestuurders. De behaalde resultaten zijn iets om trots op te zijn, maar het geeft een slecht gevoel om dit nu te moeten doen,” zegt voorzitter Jan Franx.
“Hulpverleners die bij ons steun hebben gezocht en meer informatie willen over vervolgstappen, kunnen zich melden via de gebruikelijke sociale media kanalen, of bellen met 088-1125555. Wij gaan proberen jullie zo goed mogelijk verder te helpen. Het spijt ons dat sommigen van jullie dit nieuws via de (sociale) media zullen vernemen. Dat hadden wij graag anders gezien,” besluit de stichting het bericht op de website.