REGIO – Koolmonoxide staat bekend als sluipmoordenaar. Jeroen Bot van Brandweer Noord-Holland Noord en Sebastiaan Prins van Ambulance Noord-Holland Noord kunnen het weten. Ze weten ook dat je er met eenvoudige maatregelen voor kan zorgen dat je gezin en jij veilig zijn.
Hoe vaak koolmonoxide tot problemen leidt, daar weet Jeroen alles van. “Het gebeurt veel vaker dan je denkt. Vroeger dachten we dat het alleen kon gebeuren bij oudere woningen met oude cv-installaties en geisers, maar het komt dus ook voor in nieuwe woningen en nieuwe installaties.”
Melding
Ambulance medewerker Sebastiaan kent de verborgen gevaren van koolmonoxide uit eerste hand. “Het probleem is dat je vaak van te voren niet weet dat het daarom gaat. We werden laatst op pad gestuurd voor een meneer die een beroerte leek te hebben gehad. Hij had hoofdpijn, zijn spraak was niet goed meer. Toen bleek dat zijn huisgenoten ook klachten hadden, haalde ik de koolmonoxidemeter erbij. En inderdaad, de klachten bleken door koolmonoxide te worden veroorzaakt.”
Gelukkig liep dit goed af, “We hebben hem extra zuurstof toegediend en meegenomen naar het ziekenhuis. Als je erop tijd bij bent, komt het weer goed. Deze meneer had geluk, maar als je geen koolmonoxidemelder hebt, kan het ook anders afgelopen. Het gas is zo verraderlijk omdat je het niet ruikt of ziet.”
Wat te doen als melder afgaat
Jeroen Bot van Brandweer Noord-Holland Noord is hierover heel stellig. “Meteen naar buiten en 112 bellen. Echt niet aarzelen hoor. Omdat je niks ziet, voelt of ruikt is de neiging om te denken: er zal wel niks aan te hand zijn. Ook al gaat de melder af. Daarom wordt koolmonoxide ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Ik ben zelf met de brandweer bij een gezin geweest met drie kinderen, waarbij de melder al de hele week afging. Ze dachten de hele tijd dat het er iets mis was met het apparaatje, totdat ze klachten kregen. Gelukkig liep het ook hier uiteindelijk goed af, al zat de schrik er flink in.”
Verschil koolmonoxidemelder en rookmelder?
Jeroen: “Nee, dat zijn twee verschillende apparaatjes. Een rookmelder detecteert zichtbare rook en waarschuwt je als er brand is, een koolmonoxidemelder gaat af bij het vrijkomen van het giftige, onzichtbare gas koolmonoxide. Ons dringende advies: zorg ervoor dat je ze allebei hebt.”
Waar ophangen?
Voor het ophangen van de koolmonoxidemelder heeft Jeroen enkele tips. “Hang er in ieder geval eentje op in de buurt van je cv-ketel of kachel. Je kan daarnaast ook melders ophangen in de ruimten waar je leeft en slaapt. Op brandweer.nl/koolmonoxide wordt het precies uitgelegd.”
Naast een melder zijn er nog enkele aanvullende tips. “Laat je cv-ketel of kachel minstens één keer per jaar controleren,” aldus Jeroen. Sebastiaan vult hem aan, “Ventileer je woning goed. Zorg ervoor dat er voldoende frisse zuurstof je huis inkomt: controleer bijvoorbeeld of je ventilatieroosters openstaan. Dat is sowieso gezond.”