Generic selectors
Aleen exacte resultaten
Zoek in titel artikel
Zoek in de inhoud
Post Type Selectors
Filter op Categorie
Bekendmakingen
Drechterland
Enkhuizen
Hoorn
Koggenland
lokaal
Medemblik
Nieuws
Opmeer
Stede Broec
Generic selectors
Aleen exacte resultaten
Zoek in titel artikel
Zoek in de inhoud
Post Type Selectors
Filter op Categorie
Bekendmakingen
Drechterland
Enkhuizen
Hoorn
Koggenland
lokaal
Medemblik
Nieuws
Opmeer
Stede Broec

OnsWestfriesland.nl basis voor nieuwe lokale omroep?

HOORN – Sinds de start in april 2013 maakt nieuwswebsite OnsWestfriesland.nl een ongekende groei door. Van een kleine website met enkele berichten per week naar nu een solide nieuwswebsite met dagelijks nieuws uit Westfriesland. Eigenaar Alex Gitzels ziet nu het moment om de volgende stap te maken; groeien naar de status van een lokale omroep. “Nog meer nieuws uit de wijken, dorpen en steden en een kritische blik op zaken die spelen in Westfriesland. Leren, delen en verbinden zijn voor mij de drie kernwoorden voor de nieuwe lokale omroep.”

een wekelijkse talkshow op tv met de Westfriese personen uit het nieuws

Ambities heeft Gitzels desgevraagd zeker. “De nieuwe lokale omroep kan onderdak vinden in een pand waarin ook een professionele tv studio zich wil gaan vestigen. Dit opent een kans om professionele tv programma’s te maken zonder grote budgetten. Hoe mooi is dat, een wekelijkse talkshow op tv met de Westfriese personen uit het nieuws van die week. En binnen die studio zijn nog veel meer ideeën mogelijk. Een tv quiz met inwoners over Westfriesland lijkt mij echt fantastisch.”

TV Studio

'een wekelijkse talkshow op tv met de Westfriese personen uit het nieuws van die week'
tv studio

Serieuze nieuwsbron

Met de kleine redactie van OnsWestfriesland heeft Gitzels een serieuze nieuwsbron voor Westfriesland neergezet. “Inmiddels 75.000 unieke bezoekers per maand op de website, met uitschieters richting de 115.000! Dat is ruim de helft van het aantal inwoners van Westfriesland.” Vooral de facebookpagina is voor hem een belangrijke schakel met bijna 15.000 volgers. “Hierdoor zend je niet alleen, maar zie je ook dat de berichten worden gelezen en mensen erop reageren.” Een vetpot is het niet. “Je moet dit doen omdat je het leuk vindt, niet om er rijk mee te worden.”

Sociale redactie

Met de status van lokale omroep ziet Gitzels kansen om het team uit te breiden. “Al langer heb ik het idee om jongeren zonder startkwalificatie een leertraject aan te bieden om te werken met websites, audio en video. Hun verhaal laten zien in een mooi gemonteerde video of een podcast over wat hem of haar boeit. Taal hoeft niet beperkend te zijn. Zo kan een statushouder hele mooie foto series maken uit de regio. Aangevuld met vrijwilligers en stagiairs journalistiek kan hierdoor een mooie diverse redactie ontstaan die de echte verhalen uit de dorpen en steden kan gaan delen via deze lokale omroep.” 

een diverse redactie die de echte verhalen uit wijken, dorpen en steden gaat delen

22 jaar ervaring bij lokale omroep

Eigenaar Alex Gitzels (45) is niet onbekend met de lokale omroep. “In 1994 begon ik als 17 jarige tiener bij jongerenprogramma Freetime. In de 22 jaar dat ik bij deze omroep als vrijwilliger actief ben geweest heb ik veel kunnen leren. Van redactiewerk tot aan presenteren van het actualiteitenprogramma. Ook was ik actief in het MT, de dagelijkse leiding van de omroep.”

Inmiddels heeft Gitzels van media en communicatie zijn vak gemaakt en is hij na afgeronde opleiding bedrijfskunde op Nyenrode eigenaar van Westfriesland Media. “Daarbij ben ik een partner voor veel bedrijven en semi overheidsorganisaties voor het maken van websites, social media, foto’s en (live)video’s. Met livestreams is het weer net een beetje als radio maken, maar dan met camera’s erbij.” 

Leren, delen en verbinden zijn de kernwoorden

Overige partijen

Naast OnsWestfriesland.nl zijn er nog twee partijen die een aanspraak willen maken op de status van lokale omroep voor Westfriesland. De huidige partij Weeff en Hoorn Radio. Van Hoorn Zeggen heeft aangegeven alleen interesse te hebben voor de gemeente Hoorn. Gitzels: “Met meerdere partijen zijn er gesprekken gaande over de kansen van samenwerking. Die zie ik zeker. Hoe mooi zou het zijn om de bestaande kennis en presentatoren van Hoorn Radio te combineren met het nieuwsplatform OnsWestfriesland.nl. Een radioprogramma met camera’s erbij live vanuit de tv studio en te horen op FM, DAB+ en internet. Of de video talenten van Hoorn Zeggen combineren met een tv studio.”

De komende weken wordt per gemeente een keuze gemaakt welke lokale omroep de voorkeur heeft. Na stemming in elke raad moet uiterlijk 3 maart het advies bekend zijn bij de Commissariaat voor de Media. Daarna gaat een nieuwe periode van vijf jaar in voor de aangewezen lokale omroep.

Video

OnsWestfriesland.nl is meer dan alleen nieuwsartikelen. Bekijk hier een compleet overzicht van video’s van OnsWestfriesland op Youtube. Bestaande uit ruim 130 video’s sinds 24 juli 2013 met totaal 349.426 weergaven. Ook via facebook meer dan 100 (live)video’s. Hieronder een kleine selectie. Alle video’s zijn gemaakt met beperkt budget.

RECENT; Kijkje en interview bij open dag Plantenkwekerij Gitzels in Wervershoof.

RECENT; Kickoff presentatie Westfries Ondernemersgala. Hoe gaat het met de Westfriese ondernemers en hoe ziet het programma eruit?

September 2014. De tekeningen van de nieuwe N23 zijn bekend, maar hoe gaat de weg nu echt? Wij maakten een animatie video van Hoorn tot aan Enkhuizen. Resultaat: ruim 100.000 keer bekeken!

Februari 2017. Ook de actualiteiten worden gevolgd. Werkonderbreking N23 is gelukkig weer opgelost. Wat betekent dit voor de regio?

Oktober 2017. De gehele aanleg van start tot de officiële opening van de N23 (Nu N307) werd uitgebreid gevolgd. Bij grote verkeershinder vroegen wij uitleg bij Heijmans. Past goed bij informatie delen als service naar de regio.

December 2017. Bij heel veel sportevenementen is OnsWestfriesland aanwezig. Vooroeverloop, Prutrace De Weere, Kaagloop, Wijkenlopen, Marathon Hoorn en hier bij Kerstcross Opmeer.

December 2018. Ook aandacht voor kunst en cultuur. Bij Westfriese Waterweken, Nachtkapers, Popronde Hoorn en hier afscheidsoptreden Elsa Bekman met The Tibbs in Manifesto.

Februari 2022. Samen met Team Medemblik verzorgde OnsWestfriesland de livestream van de huldiging van Irene Schouten in Wervershoof.

Mei 2022. Aandacht voor 4 mei herdenking in Hoorn. Nu met de oorlog in Oekraïne weer heel relevant dat leven in vrijheid gekoesterd moet worden.

Februari 2020. Door een nauwe samenwerking met Westfriesland in Bedrijf wordt ook zakelijk Westfriesland gevolgd. Hier de uitreiking Westfriesland Méér Prijs aan Gitzels in Wervershoof tijdens het Westfries Ondernemersgala 2020.

Februari 2019. Er wordt gewerkt aan een nieuw Pact van Westfriesland. Een kijkje tijdens het werkproces en gesprekken met de betrokkenen.

OnsWestfriesland.nl zoekt ook naar nieuwe methoden van het nieuwsdelen. Een maand lang maakten wij een nieuwsflits die op werkdagen om 12.00 uur werd gedeeld via Facebook en Instagram.

OnsWestfriesland als lokale omroep. Goed idee?

Welkom terug!

Login op je account

Retrieve your password

Vul je username of e-mailadres om wachtwoord te resetten