REGIO – In de nacht van 24 op 25 oktober mag de klok weer goed gezet worden, want dan gaat de Wintertijd weer in. Maar hoe zat het ook al weer met Wintertijd, de klok juist vooruit of achteruit?
Wintertijd is in feite de normale tijd en deze duurt vijf maanden. Tijdens de zomertijd wordt er afgeweken van deze standaardtijd. Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in en op de laatste zondag van maart eindigt deze wintertijd weer en start de zomertijd.
Geschiedenis
Vroeger was er nooit sprake van een wintertijd. Er was gewoon een standaardtijd. Deze standaardtijd word vanaf 1909 in Nederland ingevoerd. Pas in de tweede wereldoorlog was er sprake van een zomertijd en dus ook een wintertijd. De oliecrisis in 1973 zorgde ervoor dat bijna elk land een zomer en een wintertijd ging gebruiken. Er bestaat nog steeds discussie over de zomertijd. Veel planten en dieren wennen hier niet aan en zitten dan nog steeds in het ritme van de wintertijd, aldus de website www.kalender-365.nl.
Ezelsbruggetje
Hoe was het ook alweer, uur minder slapen of juist meer? Er zijn verschillende ezelbruggetjes. Een ezelbruggetje betrekt het op het weer: “als het weer achteruit gaat, gaat de klok een uur achteruit en als het weer vooruit gaat, gaat de klok een uur vooruit”. Achteruit gaan van het weer betekent dat het kouder wordt en vooruit gaan betekent dat het warmer wordt. Anderen refereren aan het seizoen. “Met het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.”