HOORN – Het Amsterdam Museum kwam donderdag uitgebreid in het nieuws nadat zij bekendmaakten de term ‘Gouden Eeuw’ niet langer te gaan gebruiken, maar te verwijzen naar de ’17e eeuw’. Hoe kijkt Westfries Museum directeur Ad Geerdink aan tegen deze keuze.
Het Westfries Museum heeft de Gouden Eeuw centraal staan in bijna het gehele museum. Ook de gemeente Hoorn promoot zich als Stad van de Gouden Eeuw en wil dat ook de komende jaren gaan doen.
Bijzondere periode uit onze geschiedenis
- Amsterdam Museum heeft besloten om de term ‘Gouden Eeuw’ te schrappen. Hoe kijkt Ad Geerdink daartegen aan?
“Ik begrijp de intentie van het museum. Zij willen ook aandacht voor de minder fraaie kanten van de zeventiende eeuw. Dat onderschrijven we als Westfries Museum helemaal. Ook wij geven nadrukkelijk meer aandacht aan stemmen die tot op heden minder gehoord zijn, aan verhalen over de minder fraaie kanten van die periode uit de geschiedenis. (Depok, Coen, Tabo en jij, komende dinsdag 19 september een lezing over slavernij in de Oost van Reggy Baaij)”
“Maar dat neemt niet weg, dat het een hele bijzondere periode uit onze geschiedenis was. Een periode waarin ten opzichte van de ons omringende wereld hele bijzondere dingen gebeurden. Niet alleen op het gebied van handel en economie, maar ook op het gebied van de wetenschap, de filosofie, de vrijheid van meningsuiting, de kunsten (met de schilderkunst als belangrijkste uithangbord), de staatsvorming en zelfs de armen- en ouderenzorg. Dat alles maakt dat deze episode een bijzondere naam of kwalificatie verdient.”
“In de negentiende eeuw is daarvoor de term ‘de Gouden Eeuw’ gekozen. Alhoewel geen enkele term de lading volledig zal dekken geeft dit toch wel het bijzondere van die periode goed weer.
De term helemaal afschaffen, gaat het Westfries Museum duidelijk een brug te ver. Laten we de term verrijken door er nieuwe associaties aan toe te voegen, zodat je bij ‘de Gouden Eeuw’ ook aan slavernij en geweld denkt.”
- Hoorn wil juist in jaar van Gouden Eeuw dit thema verlengen en breed gaan promoten. Is dat nog mogelijk/wenselijk?
Dat is zeker mogelijk. Allereerst is het maar de vraag of de actie van het Amsterdam Museum breed gesteund wordt. Ik vermoed dat slechts een minderheid voor het afschaffen van de term ‘de Gouden Eeuw’ is. Maar in promotie moet en kun je laten zien dat je oog hebt voor alle aspecten van die periode, ook de minder glorieuze kanten.
- Heeft ‘Gouden Eeuw’ een net zo’n beladen naam als nu de VOC deels al heeft?
Zeker nu nog niet, maar als de discussie lang door gaat en weerklank vindt, dan bestaat het risico dat er een nieuw eenzijdig beeld van die periode gaat ontstaan. Ditmaal niet met nadruk op de positieve, maar op de negatieve kanten
- Durft en/of moet Hoorn/Westfriesland de regio promotie rondom Gouden Eeuw voortzetten? Waarom?
Dit is een vraag voor Stefan (kraft van Ermel, City Marketeer van Hoorn, red.). Maar ik zou zeggen, ja zeker. Ook in het buitenland is de term de Gouden Eeuw een begrip. Nog altijd roept de term bij veel mensen nieuwsgierigheid er naar op.
- Zou dit juist een kans zijn om centrum van informatie rondom Gouden Eeuw te worden; de mooie en de zwarte kant?
Als Amsterdam het helemaal laat vallen, wat ze niet zullen doen, ja zeker.
Zelf beide kanten horen
Ad Geerdink zal over deze ophef op 5 oktober verder ingaan in zijn theatercollege ‘De Verwonderingh’ in de Park Schouwburg.
Bovenstaande vragen zijn ook gesteld aan de citymarketeer van Hoorn; Deze antwoorden hebben wij nog niet mogen ontvangen. Indien wij die wel ontvangen zullen wij deze later toevoegen.