PURMEREND – Topchef Ron Blaauw heeft voor het Dagcentrum van het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend een aantal nieuwe gerechtjes ontwikkeld die patiënten kunnen proeven na hun behandeling. Het is een extraatje dat het ziekenhuis aanbiedt aan patiënten die na een operatie of ingreep nog in bed liggen of in een relaxruimte zijn om te herstellen.
Het buffet bevat verschillende lekkernijen, zoals hartige soesjes, zalmsalade en appelmuffins, die allemaal geïnspireerd zijn op de culinaire creaties van Ron Blaauw. De koks van het ziekenhuis hebben de ideeën van de topchef verder uitgewerkt zodat ze ook kunnen worden bereid in de keuken van het ziekenhuis.
Glimlach
Gerrit Been, een patiënt die op het Dagcentrum aanwezig was voor een behandeling, kreeg zelfs persoonlijk een hapje aangeboden door Ron Blaauw en koos voor een kleine zalmsalade. “Het is lekker”, aldus meneer Been. “Het is weer even wat anders, zo tijdens het wachten!”
Ron Blaauw, die zelf ook in het ziekenhuis heeft gelegen, wilde ervoor zorgen dat de hapjes niet alleen gezond en vers zijn, maar ook lekker. “Ik wilde dat deze hapjes een glimlach geven”, aldus de topchef.
Dagcentrum
Het Dagcentrum van het Dijklander Ziekenhuis ontvangt dagelijks ongeveer 25 patiënten die verschillende ingrepen ondergaan, zoals knie- en liesbreukoperaties, of operaties aan het oor of de neus. Willeke de Wildt, hoofd van het Dagcentrum, legt uit dat de hapjes bedoeld zijn om patiënten na hun ingreep iets lekkers te bieden. “Vaak mogen onze patiënten vooraf eventjes niet eten. Deze hapjes zijn licht en voedzaam en zorgen ervoor dat mensen niet met een lege maag naar huis gaan. We zien het echt als een extraatje.”
Testperiode
Ron Blaauw is al sinds 2014 betrokken bij de menu’s van het ziekenhuis. Na een testperiode in Purmerend wordt gekeken of de hapjes ook op het Dagcentrum in Hoorn aangeboden kunnen worden. De samenwerking tussen het ziekenhuis en de topchef stopt met de introductie van de nieuwe hapjes, maar de ziekenhuiskoks hebben genoeg inspiratie om verder te gaan met het ontwikkelen van smakelijke gerechten voor patiënten.