20 december 2023 – Column Marjolijn Dölle: Eenzaamheid
Onlangs was er een prachtig initiatief in Hoorn. In café JP werd een middag georganiseerd voor eenzame ouderen. Of eenzaam…niet iedereen gaf aan eenzaam te zijn, maar wel dat ze het ontzettend misten om nog eens naar de kroeg te gaan en een leuke middag te hebben. Ondernemer Dennis van der Laan was degene die het balletje liet rollen en samen met 2 andere heren, Nick Dekker en Jaimy Ramdin een superleuke middag organiseerde, waar ruim 80 ouderen een onwijs toffe middag hadden. Lekker in de kroeg, een pubquiz erbij en super veel gezelligheid en aandacht. Een hele trits aan lokale sponsoren ondersteunde het initiatief wat leidde tot alleen maar blije gezichten, een fijn gevoel en aandacht voor je naaste omgeving. Mijn complimenten heren!
Eenzaamheid onder ouderen. Het wordt inmiddels gezien als maatschappelijk probleem, dat alleen maar groter wordt. We worden allemaal veel ouder en er zijn steeds minder jongeren: vergrijzing en ontgroening.
Maar eenzaamheid is niet alleen iets van ouderen. Ook heel veel jongeren zijn eenzaam. Ook heel veel werkenden zijn eenzaam. Ook heel veel niet werkenden zijn eenzaam. Hoezo dan?!
Jongeren hebben vaak moeite om onder druk van social media te voldoen aan de ratrace van populariteit. Lukt het je niet om net zo populair te zijn als toffe influencers? Dan kruip je in je schulp en trek je terug: de start van eenzaamheid.
Heel veel werkenden verdienen nauwelijks meer dan het sociaal minimum. En ik kan je vertellen dat je op basis van het sociaal minimum geen mogelijkheden hebt om eens iets leuks te doen, mee te doen met evenementen of sport. En dat betekent al snel dat je dan maar thuis blijft zitten. Dat leidt tot uitsluiting en eenzaamheid.
Je kunt begrijpen dat dus ook heel veel niet werkenden, en met name de mensen die van een uitkering rond moeten komen in hetzelfde schuitje zitten. Geen middelen om iets leuks te doen. Geen mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. En dan mis je ook nog eens de contacten van een werkomgeving.
De 3 groepen die ik nu noem, de jongeren, de werkenden en de niet werkenden ontwikkelen door die sociale uitsluiting steeds meer problemen die ook weer leiden tot een psychische kwetsbaarheid, waardoor het steeds moeilijker wordt om patronen te doorbreken.
Als we eenzaamheid echt willen bestrijden, onder alle groepen, dan moeten we er met elkaar voor zorgen dat alle mensen mee kunnen doen. In werk, in sport, in een zinvolle dagbesteding, in persoonlijke ontwikkeling en groei. Dat kan alleen als we bereid zijn hen werk te bieden, en een goede begeleiding. Echt luisteren wat er leeft, welke problemen iemand ervaart. Doorvragen, geen smoesjes of uitvluchten accepteren. De schaamte voorbij.
Zet je oren en je ogen open, en vooral: zet je hart open. Laat niemand langs de zijlijn staan. En dat begint….bij een baan! Geef baankansen aan kwetsbare groepen en help mee om eenzaamheid te bestrijden! Lieve ondernemers in West-Friesland, investeer in een duurzame bestrijding van eenzaamheid, biedt baankansen en laat iedereen mee doen. Het is hard nodig.
Ik wens iedereen een heel gelukkig, gezond en nooit meer eenzaam-jaar!
Marjolijn Dölle, directeur WerkSaam Westfriesland