HOORN – Naar aanleiding van vragen van de fracties PvdA-Hoorn en Hart van Hoorn over het recyclingsysteem van plastic bekers tijdens evenementen, heeft het college van B en W uitleg gegeven.
In hun reactie verduidelijkt het college hoe het systeem werkt, dat door de horeca is ingevoerd, en reageert op de kritiek over de kosten en het ontbreken van een echt statiegeldsysteem.
Kritiek op het systeem
Het college erkent dat er kritiek is op het systeem waarbij bezoekers €1,50 betalen voor een beker en bij inlevering een muntje krijgen in plaats van hun geld terug. “We zijn bekend met de kritiek. Dit is een systeem dat op meerdere plekken in Nederland wordt toegepast, zoals in Nijmegen en Heemskerk. Het is geen specifiek Hoorns model,” laat het college weten. Ze benadrukken dat het nog te vroeg is om uitgebreid te reflecteren, aangezien elk nieuw systeem een aanlooptijd nodig heeft.
Keuze van de horeca
De keuze voor dit systeem is door de horeca in Hoorn zelf gemaakt. Het college speelt hierin geen rol. “Wij hebben geen rol gespeeld in de keuze voor dit systeem, maar we zijn wel blij dat een ondernemer het initiatief heeft genomen,” aldus het college. Ze benadrukken dat de horeca de vrijheid heeft om een ander systeem te kiezen, zolang dit voldoet aan de landelijke wetgeving.
Milieubijdrage of statiegeld?
In de media worden verschillende termen gebruikt om het systeem te omschrijven, zoals ‘milieubijdrage’ of ‘milieutoeslag’. Het college geeft de voorkeur aan ‘milieubijdrage’. Ze wijzen er verder op dat het niet aan de gemeente is om te bepalen of het systeem als een echt statiegeldsysteem moet werken: “Het is aan de horecaondernemers om in te spelen op klachten over het niet kunnen terugkrijgen van de €1,50.”
Verminderde schoonmaakkosten
Het college geeft aan dat het systeem tot aanzienlijke vermindering van zwerfafval heeft geleid. “De pleinen zijn na een evenement 70% schoner, en de afdeling Stadsbeheer is nu de helft minder tijd kwijt aan het schoonmaken,” aldus het college. Hoewel de exacte besparing nog niet in geld is uitgedrukt, is er duidelijk een tijdswinst behaald.
Herbruikbare bekers en veiligheid
Op de vraag over het gebruik van herbruikbare hardcups laat het college weten dat deze bekers niet per se gevaarlijk zijn, maar dat er wel risico’s zijn: “Als ze op de grond liggen, kunnen bezoekers erover struikelen, en ze kunnen breken, wat gevaarlijke situaties oplevert.” Hoewel hardcups niet binnen het huidige systeem passen, zijn ze volgens de landelijke wetgeving wel toegestaan.
En dat allemaal betaald door de burger.