REGIO – Met snelheden tot wel 60 kilometer per uur op een fatbike of andere elektrische fiets, brengt het opvoeren van e-bikes grote gevaren met zich mee. Om deze praktijken tegen te gaan, lanceert minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag in Rotterdam de nieuwe campagne ‘’t kan hard gaan’. Deze campagne richt zich op het tegengaan van illegaal gebruik van elektrische fietsen.
Minister Madlener benadrukt de urgentie van de campagne: “We horen steeds vaker over ongelukken waarbij opgevoerde elektrische fietsen betrokken zijn. Dat is levensgevaarlijk én verboden. Met deze campagne willen we de regels verduidelijken en de risico’s onder de aandacht brengen.” Hij waarschuwt dat bij ongelukken met opgevoerde fietsen geen verzekering uitkeert, waardoor gebruikers mogelijk duizenden euro’s uit eigen zak moeten betalen.
Strenge regels voor e-bikes
Volgens de wet mogen elektrische fietsen niet harder rijden dan 25 kilometer per uur met trapondersteuning. Daarnaast mag het motorvermogen niet hoger zijn dan 250 watt, en een gashendel mag slechts tot 6 kilometer per uur worden gebruikt. Fietsen die deze grenzen overschrijden, worden als bromfiets beschouwd en moeten voldoen aan aanvullende eisen, zoals een keuring door de RDW, een helmplicht en een rijbewijs.
Wie betrapt wordt op het illegaal gebruik van een opgevoerde e-bike kan rekenen op een boete van €310. Bij een tweede overtreding wordt het voertuig in beslag genomen en kan een strafblad worden opgelegd aan iedereen boven de 12 jaar.
Campagne ‘t kan hard gaan
De campagne is specifiek gericht op jongeren en hun ouders. Via radiospotjes, sociale media en posters worden zij gewaarschuwd voor de risico’s van opgevoerde e-bikes. Gemeenten en scholen kunnen de posters zelf aanvragen om het bewustzijn verder te vergroten. Tijdens de aftrap in Rotterdam gaat minister Madlener met jongeren in gesprek, terwijl de politie tegelijkertijd controles uitvoert op de naleving van de regels.
Gemeente Alkmaar
De gemeente Alkmaar is al gestart met een lokale campagne. “Opgevoerde e-bikes zijn niet alleen verboden, maar ook erg gevaarlijk. Als je er toch op rijdt, loop je kans op een flinke boete van 310 euro, en bij herhaling kan zelfs je fiets worden ingenomen. Daarnaast riskeer je een strafblad en ben je niet verzekerd bij een ongeluk, wat tot hoge kosten kan leiden. De politie voert regelmatig controles uit om te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt en de wegen veiliger worden.”
Aanvullende maatregelen
Naast de campagne werkt het ministerie aan nieuwe wetgeving om hard- en software die snelheidscontroles bemoeilijken te verbieden. Ook is er een speciaal lespakket ontwikkeld voor middelbare scholen om jongeren te informeren over de gevaren en wettelijke grenzen van elektrische fietsen. Handhaving door de politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijft een belangrijk onderdeel van de aanpak.
Met de campagne ‘’t kan hard gaan’ hoopt de overheid ongelukken te voorkomen en bewustwording te creëren rondom het illegaal opvoeren van elektrische fietsen.